Creatiefs.nl

Alles over FIMO, sieraden en kralen, wenskaarten, schilderen, handwerken en nog heel veel meer. Kortom veel Creatiefs !

Creatiefs.nl - Alles over FIMO, sieraden en kralen, wenskaarten, schilderen, handwerken en nog heel veel meer. Kortom veel Creatiefs !

Wat is Speksteen

Speksteen is een zachte steensoort die gemakkelijk te bewerken is. Speksteen is in diverse kleuren verkrijgbaar. Speksteen is in Nederland verkrijgbaar in verschillende soorten, die ik ken zijn hier onder benoemd van zacht naar hard:Speksteen_A

Braziliaans speksteen: de zachtste soort speksteen, daardoor ook gelijk de meest kwetsbare soort. Erg mooi van kleur en met hele mooie nerven in de steen. Braziliaans speksteen is heel gemakkelijk te bewerken, maar als kant en klaar beeld ook extra kwetsbaar. Gebruik deze soort steen dus niet voor gebruiksvoorwerpen, want er zitten heel snel diepe krassen op. Voor beelden van deze steensoort moet je er goed op letten dat je geen smalle stukken in je beeld hebt, door de druk van het vijlen en schuren breekt het gemakkelijk af. Prima geschikt voor een stevig massief beeld als rechts boven op de pagina’s van deze site.

 Chinees speksteen: de meest gebruikelijke soort, kan je indelen op kleur, hoe donkerder de steen, hoe harder. Wit en lichtroze zijn dus het zachtst, daarna komen groen en bruin, en de hardste steen is zwart chinees speksteen.

 De hardste soort speksteen is Indiaas speksteen, in prachtige tinten verkrijgbaar. Minder gangbare steen, omdat hij maar door enkele bedrijven in Nederland geïmporteerd wordt.

 Een voor mij nieuwe soort speksteen is Iraans speksteen, een hardere soort steen, met prachtige rood oranje kleuren. Hele mooie steen, verkrijgbaar bij KERAMIKOS, levert snel via de internet winkel aan huis. AANRADER

Marbre_Carrare_3lizzaSpeksteen wordt “gewonnen” in speksteen groeven, daar worden met grote machines de stenen uit de bergen gezaagd om vervolgens getransporteerd te worden naar alle delen van de wereld.Speksteen is dus een 100% natuurlijk materiaal.

PYR147

Deze piramide laat de verschillende kleuren van speksteen goed zien.

Andere namen voor speksteen zijn:

Zeepsteen (omdat het zo glad is), Soapstone (Engels/Amerikaans),

Steatiet (soortnaam Nederlands), Steatite (soortnaam Engels),

Marbre de carrare (Frans), Pierre Ollaire (Frans), la pierra a savon (Frans)

Combarbalite (speciale kleuren),

Gorara stone (benaming voor Indiaas speksteen),

Palewa Soapstone (gekleurd, daarna ingekrast),

Rapoka (Zimbabwe)

 Als je met bovenstaande woorden gaat “googelen’ kom je vanzelf nog veel meer informatie over speksteen tegen.

Groetjes Karin Robberse

Category: Speksteen
Tag: