Creatiefs.nl

Alles over FIMO, sieraden en kralen, wenskaarten, schilderen, handwerken en nog heel veel meer. Kortom veel Creatiefs !

Creatiefs.nl - Alles over FIMO, sieraden en kralen, wenskaarten, schilderen, handwerken en nog heel veel meer. Kortom veel Creatiefs !

Granny Stipes haken – tutorial

Volgens mij zijn er maar 2 opties bij deze dekentjes; óf je vindt ze vreselijk óf je bent er weg van. Ik ben er één van de laatste categorie; ik ben er wég van! En ik ben er weg van om ze te maken en ik ben weg van het resultaat; Granny Stripes. Granny Squares? Ja ook, maar de stripes zijn nóg eenvoudiger en je kunt makkelijker de lengte zelf bepalen. Er ligt hier al een stapel dekentjes klaar en er zijn er al weer 2 in de maak, elke avond en soms ook even tussendoor komen er weer rijtjes bij:

Een poosje terug heb ik laten zien hoe je een Granny Square haakt en nu heb ik de variant ervan uitgeprobeerd, de Granny Stripe. Werkt hetzelfde als de Square maar dan gewoon weer toeren in plaats van in het vierkant werken. Lange stukken 3 stokjes in één gat, 2 overslaan, 3 stokjes. Neem hiervoor een ketting van lossen die deelbaar is door 3, dus 30, 60 120 of zelfs 300 zolang het maar door 3 deelbaar is. Haak in elke losse één vaste vanaf de 2e van de naald tot het einde van de ketting voor de basis toer. De eerste echte toer is 3 lossen, stokje in de 1e steek van de vorige toer, 2 overslaan, 3 stokjes in de volgende steek, 2 overslaan enz… eindigen met 2 stokjes in de laatste steek van de vorige toer. tweede toer (=derde rij) 3 lossen, 3 stokjes in de opening van de vorige toer, 3stokjes in de volgende opening, zo haak je deze toer uit tot aan het einde nog 1 stokje in de laatste steek van de toer. Draad afknippen en wegwerken, nieuwe kleur aanhechten, 3 lossen, stokje in de eerste steek, 3 stokjes in de volgende opening, en zo herhaal je de eerste en tweede toer.

Eerste Granny Stripe; Retro bruin en groen en creme, is een kussen geworden, de achterkant  is van helderblauwe jeans met een rits er in, leuke combi stoer en lief en helemaal handgemaakt. Ruggesteuntje voor Gerry die zelf ook zo van handwerken houdt!

 De bovenste is van de goedkoopste en helaas dus ook de dikste “wol” van de WIBRA en de Zeeman, die daar onder is een mix van een zak met wol restanten van de moeder van mijn vriendin. Verhuizen, zolder opruimen, dozen en zakken wol tegenkomen en wat doe je daar dan mee? Aan Karin geven natuurlijk! (Of aan Gerry weet ik sinds gister…)

Als ik door mijn voorraad heen dreig te raken, neus ik wel eens op de marktplaats (levengevaarlijk) naar restanten en partijen wol en katoen. Zoals gistermiddag dus ook weer, kwam ik onderstaande advertentie tegen; 

128 bolletjes katoen, wat een heerlijk aantal! Onmogelijk veel, prachtige kleuren, zoveel aquablauw, katoen zelfs… pen 2 dus heel erg veel werk… en ik zie me voor zo weinig al de hele winter doorkomen met haken.

groetjes Karin